На даний момент 157 гостей на сайті

Впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР та закону України щодо маркування харчової продукції – нагальні питання сьогодення

e-mail Друк PDF

15 листопада Центр підтримки та правового захисту  підприємництва спільно з МОПО «Єднання» провів семінар для суб’єктів підприємницької діяльності з питань  впровадження системи безпечності харчової продукції НАССР згідно вимог ЗУ «Про основні принципита та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та  ЗУ  «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».


Метою семінару було доведення до відома суб’єктів господарювання норм, якими регулюється вимога держави щодо  забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів громадян України, їх поінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на безпечність споживання харчових продуктів, інформацію та процедури її надання споживачеві.

З привітанням та вступним словом до підприємців виступила Керівник Центру, Голова миколаївської обласної профспілки підприємців  "Єднання" Герасимчук О.А. Вона підкреслила,  що з набранням чинності окремих законів,  з якими  мало хто з підприємців ознайомлений, посилились вимоги до діяльності суб’єктів господарювання, а  невиконання вимог цих законів тягне за собою великі штрафні санкції, які є дуже обтяжливими для бізнесу.

З основними вимогами щодо  впровадження  системи безпечності харчової продукції НАССР , градацію підприємств за ступенями ризику, проведення перевірок  та аудиту на підприємствах і відповідальність за недотримання чинного законодавства та встановлені порушення під час перевірки  ознайомила підприємців Начальник Управління безпечності харчової продукції Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області Дергач І.Е.

Про практичне впровадження системи безпечності харчових продуктів НАССР  на підприємстві та внесення змін в текст маркування на етикетки у відповідності з вимогами ЗУ «Інформація для споживачів щодо харчових продуктів» надала  роз’яснення експерт з питань  впровадження системи безпечності харчової продукції  Ануфрієва Н.Б.

Правомірність проведення перевірок на підприємстві різними службами  та тонкощі застосування тих чи інших вимог законодавства донесла до слухачів юрист- консультант  Дзицюк А.М.

На попередньому семінарі підприємці дуже емоційно відреагували на вимоги законодавства щодо впровадження системи безпечності харчової продукції на підприємствах та виникло багато інших питань з ведення бізнесу. Але  невиконання вимог законів веде не тільки до достатньо великих штрафних санкцій, а й до втрати репутації, яку підприємець заробляв дуже довго, витрачаючи не тільки кошти, а й душевні сили.

Звертаємо увагу на те, що законом «Про основні принципи та та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено  вимогу щодо отримання сировини, матеріалів або готової продукції на реалізацію, тільки від зареєстрованих в Єдиному державному реєстрі потужностей постачальників. В іншому випадку, відповідальність несе суб’єкт господарювання, якого перевіряє Держпрод-споживслужба.  Перевірте ваших постачальників через Єдиний Державний реєстр потужностей операторів ринку (за більш детальною інформацією можна звернутись до профспілки), щоб убезпечити себе та свій бізнес.

Підкреслюємо те, що особливостями Закону «Інформація для споживачів щодо харчових продуктів» є обов’язкове виділення інформації про алергени кольором або іншим видом шрифту, збільшення шрифту на етикетці, чіткість інформації щодо основних властивостей продукта, наявність ГМО, консервантів, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформування про замороження чи розмороження продукту,  надання інформації про поживну цінність та  спосіб використання.

Ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування (ресторанні господарства).

Згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку,  під найменуванням якого продається харчовий продукт, тому зараз дуже важлива наявність  у вас документів від постачальників продукції, сировини та матеріалів.

На семінарі виникло дуже багато питань з реалізації вимог законів та інші, повязані з організацією бізнесу.

Так як це був ознайомлюючий загальний семінар, то прийнято рішення про проведення ще семінарів  по направленням: виробництво, ресторанне господарство та реалізація харчової продукції. Слідкуйте за оголошеннями.

Шановні підприємці! Закони про впровадження системи безпечності харчових продуктів НАССР («Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів») та про маркування («Інформація для споживачів щодо харчових продуктів») вступили в дію. Не відкладайте впровадження системи безпечності   НАССР та перегляд маркування харчових продуктів. Розробляючи та замовляючи нові етикетки на продукцію, що виготовляється та  нову продукцію, врахуйте вимоги  нового закону.

Більш детальну інформацію можете отримати у наших спеціалістів відділу впровадження системи безпеки харчової продукції НАССР.

Тел..  0679022987,   0956630038  Наталія Борисівна

Останнє оновлення ( Четвер, 21 листопада 2019, 13:50 )

Додати коментар


Захисний код
Оновити

+38 (0512) 58-15-19, +38 (0512) 58-31-16, +38(0512) 71-71-77 ednanya_com@mail.ru