На даний момент 195 гостей і 1 користувач на сайті
  • zhangzk

Виконуємо вимоги законодавства щодо безпечності харчових продуктів

e-mail Друк PDF

Нагадуємо, шо з вересня 2019 року діє вимога чинного законодавства щодо впровадження системи НАССР  і вона є обов’язковою до виконання для всіх суб’єктів підприємницької діяльності всіх форм власності, що здійснюють обіг харчової продукції – від лану до столу.

Центр підтримки та правозахисту підприємництва надає послуги з інформаційного та документального впровадження системи безпеки харчової продукції НАССР на всіх етапах обігу: на підприємствах харчової промисловості, транспорті, гуртових базах зберігання харчових продуктів, в пунктах її реалізації.

Надання послуги провадиться в кілька етапів.

- I етап -  проведення діагностичного   аудиту для збирання свідчень, які необхідні для виявлення невідповідностей  в продуктах, процесах і системи   в цілому згідно ДСТУ ISO 22000:2007.

В результаті ми формуємо докладний письмовий звіт з аудиту,  в якому відображено:

фактичний стан  підприємства з питань забезпечення санітарних та виробничих вимог.

- II етап -  визначення критичних точок керування (КТК).

III етап – встановлення критичних меж (межі).

IV етап - розробка і впровадження документації:

-   розробка проектів базової  документації системи.

V етап- VII етап -  встановлення коригувальних дій,

процедури верифікації, валідації,  встановлення порядку  документування  всіх процедур  та ведення протоколів  і їх застосування.

- VIII етап – ознайомлення спеціалістів  підприємства з вимогами  системи безпеки харчової  продукції в ході впровадження НАССР:

-  концепція НАССР;

-  принципи НАССР;

-  основних складових, що гарантують  результативність  системи харчової безпеки;

-  вимог до харчового обладнання з безпеки та гігієни;

- нові вимоги ЗУ щодо маркування продукції.

- IХ етап проведення коригуючого  аудиту:

-  перевірка завдань, поставлених на попередніх етапах.

При необхідності ми  розробляємо  програми – передумови та інструкції, необхідні для функціонування системи НАССР на підприємстві.

А також здійснюємо супровід функціонування системи  НАССР та  проводимо внутрішній аудит.

При виникнені питань, звертайтесь до спеціалістів нашого Центру. Перша, більш детальна консультація з питань впровадження та функціонування системи безпеки харчової продукції НАССР, безкоштовна.

За невиконання вимог чинного законодавства, законами України передбачені штрафні санкції до порушників:

Стаття 65. Відповідальність за порушення цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми

1. Оператори ринку несуть відповідальність за такі правопорушення:

1) порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини,

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат 47230,00 грн, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат 28338,00 грн;

4) невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат - 141690,00 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат 70845,00 грн.;

5) реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров'я людини або тварини, -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат 141690,00 грн., на фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат -094460,00 грн.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

+38 (0512) 58-15-19, +38 (0512) 58-31-16, +38(0512) 71-71-77 ednanya_com@mail.ru