На даний момент 119 гостей на сайті

Щодо маркування харчових продуктів

e-mail Друк PDF

Ще раз звертаємо увагу, що в грудні 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»  вступає в дію закон в серпні 2019р.

Його метою є забезпечення належного рівня захисту здоров’я та інтересів споживачів, їх проінформованості, встановлення засобів гарантування права споживачів на інформацію та процедури надання інформації про харчові продукти.

31 липня фахівці ДП «Миколаївстандартметрологія» провели семінар на тему «Європейський підхід до маркування харчових продуктів. Вимоги ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». Відповідальність за порушення законодавства» на базі Миколаївського національного аграрного університету.

З привітальним  словом імступили директор  ДП «Миколаївстандартметрологія» Романенко І.М. та декан факультету МНАУ  Гіль М.І.

Чудово провела семінар співробітник УкрДНЦ Кохан С.В.

Наші спеціалісти приймали участь у семінарі й почерпнули багато цікавого.

Досі у контексті інформації існувало певне підґрунтя для нешанобливого ставлення до споживача: наприклад, маркування на етикетку наноситься такими дрібними літерами, що навіть людині з гострим зором важко розгледіти склад продукту.

Зараз закон містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність, про спосіб використання.

Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту». Наприклад,  якщо продукт містить алерген чи якийсь інгредієнт, який може викликати непереносимість, то це обов’язково потрібно вказати

Ухвалений закон стосується не лише маркування на етикетках, а й будь-якої інформації про харчовий продукт, яка надається через рекламу, інтернет або просто повідомляється споживачеві під час продажу, у т. ч. в місцях громадського харчування. У разі дистанційної реалізації інформація має бути доступною до моменту придбання продукту.

Згідно з новим законом відповідальний за надання інформації той оператор ринку, під найменуванням якого продається харчовий продукт.

Даний закон встановлює:

1) правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти та загальні принципи та обов’язки операторів ринку з доведення цієї інформації до інших операторів ринку та до споживачів.

2) загальні положення до маркування харчових продуктів, дія яких може поширюватися на всі харчові продукти або на певні їх категорії. Крім того, Закон встановлює окремі правила щодо маркування певних видів харчових продуктів.

3) категорії обов’язкової інформації про харчові продукти та загальні вимоги до інформації про харчові продукти для того, аби дати споживачам можливість визначати та належним чином використовувати харчові продукти, та робити вибір, який відповідав би їх індивідуальним харчовим потребам.

4) уніфікацію правил надання споживачам інформації стосовно харчових продуктів, забезпеченню правової визначеності та зменшенню адміністративного тягаря на операторів ринку, відповідальних за інформацію про харчові продукти, а також позитивно впливатиме на забезпечення інтересів громадян шляхом запровадження вимог щодо надання точної, достовірної та зрозумілої для споживача інформації про харчові продукти.

Законом встановлено, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства щодо надання споживачам інформації про харчові продукти, що діяло до введення в дію цього Закону, але не відповідають вимогам цього Закону, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом трьох років після введення в дію цього Закону. Такі харчові продукти можуть перебувати в обігу до настання кінцевої дати споживання або закінчення строку придатності.

Згідно ЗУ Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин 2042:

5) реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі (30) (зміна )восьми мінім заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі (20) п’яти мінім заробітних плат;

ЗМІНИ в ЗУ  2639 + "20) порушення встановлених законодавством вимог до надання інформації для споживачів щодо харчових продуктів, надання неточної, недостовірної та незрозумілої для споживачів інформації про харчовий продукт -

тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі десяти мінімальних заробітних плат;

21) зміну оператором ринку харчових продуктів інформації, що супроводжує харчовий продукт, у випадку, передбаченому статтею 5 Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі десяти мінімальних заробітних плат;

22) реалізацію харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини або тварини, -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі трьох мінімальних заробітних плат;

23) ненадання інформації споживачеві щодо речовин та харчових продуктів, які спричиняють алергічні реакції або непереносимість, -

тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат";

Шановні підприємці! Не відкладайте перегляд маркування. Розробляючи та замовляючи нові етикетки на виготовляєму продукцію та  нову продукцію, врахуйте вимоги  нового закону, щоб не переробляти повторно. Це і час і додаткові витрати коштів.

Більш детальну інформацію можете отримати у наших спеціалістів відділу впровадження системи безпеки харчової продукції НАССР.

Тел..  0679022987,   0956630038  Наталія Борисівна

.

 

 

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

+38 (0512) 58-15-19, +38 (0512) 58-31-16, +38(0512) 71-71-77 ednanya_com@mail.ru