На даний момент 61 гостей і 2 користувачів на сайті
  • ortopeder

Харчові продукти під суворим контролем Держпродспоживслужби і що з цим робити

e-mail Друк PDF

В 2018 році уряд для 20 держорганів скасував заборону на перевірки бізнесу, після 4-х річного мораторію малий та середній бізнес відтепер повинен вивчати всі законодавчі вимоги та новації аби якісно підготуватись до зустрічі з контролерами. Одним з органів контролю, який має право прийти з перевіркою до суб’єкта господарювання є Держпродспоживслужба. Саме тому до профспілки звернулись підприємці з ініціативою провести семінар щодо вивчення законодавства по виробництву та обігу харчових продуктів. Враховуючи  те, що з квітня 2018 набрав чинності закон України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», голова профспілки Олена Герасимчук запропонувала запросити фахівців служби Держпродспоживслужби провести навчання для підприємців.


Доповідачем по даній темі виступила начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби Дергач Інна Едмундівна. Вона роз’яснила вимоги закону, які повинні виконувати суб’єкти господарювання, що виробляють та реалізують продукти харчування та розповіла про особливості здійснення перевірок СПД. Керівникам підприємств та підприємцям слід звернути увагу, що весь товар повинен мати відповідні супроводжуючі документи сертифікати якості та товарно-транспортні накладні. Бізнес стурбований тим, що не завжди можливо отримати у постачальника такі документи, проте в інтересах суб’єкта господарювання потурбуватись про їх наявність аби не платити значні штрафні санкції у разі виявлення порушень закону.

Ключовими новаціями нового закону є ризик-орієнтований підхід до перевірок операторів ринку та запровадження акта державного контролю. Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров’я людей. Прогресивною нормою стало й те, що оператори ринку мають право фіксувати процес здійснення державного контролю засобами аудіо- та відеотехніки, не перешкоджаючи здійсненню відповідних заходів. Що зумовлює, в свою чергу, мінімізацію зловживань.

За порушення нового закону передбачені жорсткі санкції (від  18 і більше ніж 70 тис. грн). У разі виявлення на виробництві факторів, що становлять небезпеку життю і здоров’ю людей, інспектор може ухвалити рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів.

Особливу увагу було приділено системі НАССР, яку бізнес повинен запровадити не тільки на малих виробництвах, а й в закладах громадського харчування вже до вересня 2019 року.

Підприємці-члени профспілки й в подальшому зможуть вивчати законодавчі новації щодо виробництва та обігу харчових продуктів завдяки самому закону про державний нагляд та контроль, який дав право громадським об’єднанням звертатись з ініціативою до органів державного нагляду з приводу проведення консультацій для бізнесу. Слід зауважити, що окремі консультації для суб’єкта господарювання проводитись не будуть, тому важливо підприємцю бути членом громадського об’єднання, до якого відноситься і обласна профспілка підприємців. Крім цього, громадські об’єднання в особі їх уповноважених представників мають право здійснювати захист прав і законних інтересів суб’єктів господарювання під час проведення перевірок.


В кінці зустрічі було прийнято рішення, що фахівці профспілки будуть відпрацьовувати в залежності від потреби проблемні питання з кожним членом профспілки.

Миколаївська обласна профспілка запрошує до співпраці всіх суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом та торгівлею продуктами харчування. Контактний телефон (0512) 58-15-19.

Прес-служба профспілки

Останнє оновлення ( Вівторок, 24 липня 2018, 07:55 )

Додати коментар


Захисний код
Оновити

+38 (0512) 58-15-19, +38 (0512) 58-31-16, +38(0512) 71-71-77 ednanya_com@mail.ru